zondag 10 januari 2010

Dolfijnen en rare reisfeitjes

Hallo allemaal! Onze laatste avond in Nieuw Zeeland is aangebroken en er bleek wat tijd over te zijn, dus ga ik onze laatste avonturen nog even intypen. Op zaterdag zijn wij van Dunedin richting Christchurch gereden. Op het laatste moment besloten we nog een omweggetje te maken via de Banks Peninsula, een schiereiland dat net onder Christchurch lag. Het was daar mogelijk om boottochten te doen waar je mogelijk dolfijnen zou zien, en dat klonk mij wel goed in de oren. We kwamen terecht in het plaatsje Arakoa, waar lang geleden een groep Franse kolonisten net te laat aan land kwam om van het zuideiland een Franse colonie te maken (de Britten waren hen net voor geweest). De Fransen zijn alsnog gebleven en hebben dit dorp gesticht, waardoor alle straatnamen Frans zijn en je overal Franse vlaggen ziet wapperen.

Op zondagochtend hebben we ons volgens plan ingescheept op de 'Black Cat' catamaran (bonuspunten voor de naam ;-). We hadden geluk: in de haven waar we doorheen voeren zat inderdaad een groepje van ongeveer 5 dolfijnen, dat wel een tijdje rond de boot wou spelen! Zag er erg schattig uit, het is het kleinste soort dolfijn ter wereld, helaas met uitsterven bedreigd. Verder was de haven/baai zelf ook erg mooi, van golvende heuvels aan de rand tot steile kliffen op sommige plekken, waar je heel goed kon zien dat het land gevormd was door opeenvolgende vulkaanuitbarstingen.

Na de boottocht hebben we nog wat rondgestruind door de grote hoeveelheid schattige winkeltjes in Akaroa, om daarna via de toeristische route terug te rijden. Deze ging over de heuveltoppen rondom de haven, met fantastische uitzichten langs de weg. Zondagavond kwamen we dan alsnog aan in Christchurch, alwaar we ingecheckt hebben in ons hostel en de auto hebben ontdaan van al onze spullen die erin lagen. Onze kamer zag er daarna uit alsof er een bom in was ontploft... :-)

Vanochtend hebben we daarom maar eens eerst onze tassen ingepakt; tot mijn grote opluchting bleken al onze spullen erin te passen. Daarna zijn we de auto gaan inleveren, waarna we de stad in zijn gelopen om nog wat van Christchurch te zien. Uiteindelijk het grootste deel van de dag in het Arts Centre doorgebracht, waar allerlei kleine gallereitjes en kunstenaarswerkplaatsen zitten in de gebouwen van de oude universiteit. Veel leuke dingen om te bekijken en de gebouwen zelf waren ook erg mooi. In een avontuurlijke bui zijn we daarna binnengelopen bij een Thaise masseur, aangezien we allebei nog wel iets lossere schouders konden gebruiken. Nou, de lengte van de dame die de massages deed had weinig te maken met de hoeveelheid kracht die ze kon uitoefenen; ik heb aardig spierpijn, maar wel het gevoel dat mijn schouders een stuk minder klem zitten. Vervolgens zijn we via een omweg door de botanische tuinen naar een restaurantje toegelopen voor avondeten, waarna we langs de Avon rivier terug zijn gesjouwd naar het hostel.

Daarmee komt dan toch echt een einde aan onze avonturen in Nieuw Zeeland! Als afsluiter is hier nog een lijstje van maffe feitjes en dingen die ons zijn opgevallen tijdens onze reis:

  • In totaal hebben we 5495 kilometer gereden over de kronkelige snelwegen van Nieuw Zeeland.

  • De sloten op wc's en douches draaien hier de verkeerde kant op.

  • Het verkeersbord dat we verreweg het meeste zijn tegengekomen, is de waarschuwing voor een 'one lane bridge'. Nieuw Zeelanders zijn lui op het gebied van bruggen bouwen...

  • De overheid hier heeft erg z'n best gedaan op het maken van mooie posters tegen rijden onder invloed: we hebben erg veel verschillende exemplaren langs de weg gezien.

  • Na zes weken in Nieuw Zeeland weten we eindelijk ongeveer hoe we moeten antwoorden op de standaard begroeting: "Hello, how are you?"

  • Van deze fantastische vakantie hebben we 2481 foto's en minifilmpjes gemaakt. Ik heb zo'n voorgevoel dat ik met het uitzoeken daarvan nog wel 6 weken zoet ben...

1 opmerking:

  1. ben benieuwd hoe je dan moet beantwoorden...
    Gelukkig zijn jullie weer in Nederland om dit te beantwoorden!!!!!!
    Jippie!!!!!!
    groetjes

    Jeroen en Elske

    BeantwoordenVerwijderen